Jdi na obsah Jdi na menu
 


Aktuality 24

Letní Letná začíná už zítra večer 20. srpna 2011

Už zítra večer začne na Pražské Letenské pláni a v jejím okolí již 8.ročník populárního festivalu alternativního cirkusu a divadla Letní Letná 2011. V Praze se i letos představí desítky Českých i zahraničních souborů, mezi kterými nebude chybět třeba Circus Sacra, CIRKUS CIRKÖR, cirkus Žebřík, Mlejn a další. Nejde přitom tak úplně o cirkus v tradiční podobě, ale spíše o směs divadla, baletu a cirkusových prvků jako je žonglování a artistické výkony. To vše je doplněno hudbou, kostýmy a někdy i pyrotechnickými efekty, tak jak to známe například z Cirque du Soleil. K tomuto Pražskému pouličnímu festivalu také neodmyslitelně patří divadelní soubory nebo třeba pouliční kejklíři. Toto velké rejdění pak potrvá v až do 4. září a v jeho průběhu se o něm určitě ještě dočtete také na našich stránkách.

Cirkus Aleš Barlay se vrátí do Čech 14. srpna 2011

Český cirkus Aleš Barlay se příští týden poprvé v letošní cirkusové sezóně představí českým fanouškům. Prvním městem bude příští víkend v sobotu v 15 a 18 hodin a v neděli od 11 hodin Jablunkov. Poté se cirkus přesune do Třince kde bude hostovat od 24.8 - 28.8 2011 a k vidění bude také v Karviné od 31.8 - 4.9 2011. V letošním programu se kromě skvělých artistů, žonglérů klaunů a drezůry Amerických Bizonů, kterou už jsme mohli v programu vidět v loňském roce představí také velmi oblíbená skupina skákačů na odrazových můstcích Lánikovi, kteří se do programu vracejí po roční odmlce, kdy hostovali v Rumunsku. V manéži letos také uvidíte speciálního hosta z Litvy akrobat na volných žebřících, který si říká "Darius". A nová je i drezůra šelem z odchovu rodiny Alešových, kterou předvádí Antonín Aleš mladší.

Cirkus Herman Renz se zastavil v Amsterdamu 12. srpna 2011

Nizozemský národní cirkus Herman Renz si v letošním roce připomíná 100 let od svého vzniku. A při této jedinečné příležitosti prezentuje svoji velkolepou show Celebration se kterou se dnes poprvé představí v hlavním městě Amsterdamu. Celé hostování zahájil už včera obrovský průvod městem a dnes ve 20 hodin se mohou obyvatelé těšit na slavnostní premiéru. Cirkus kterému se dostalo v roce 2002 královského uznání a byl mu tak udělen titul národní cirkus přivezl letos do hlavního města více než 2,5 hodinovou show. V manéži se představí opravdu velké hvězdy cirkusového umění jako drezér šelem Tom Dick, skupina skákačů z Kuby, žonglér Karel Ramwell, nebo Českému publiku dobře známý drezér lachtanů Ingo Stiebner. A samozřejmě nechybí ani okouzlující akrtistky nebo klauni Miko a Frenky. Celou show navíc doprovodí hudební orchestr. Cirkus bude v Amsterdamu hostovat až do 4. září 2011

V Cirkuse Carini se bude o přestávce i zpívat 11. srpna 2011

Dnes odpoledne se po skoro dvou měsíční přestávce, kdy si cirkus Carini odskočil k našim sousedům na Slovensko, představí znovu v Čechách. V programu nebududou chybět osvědčené taháky jako drezůra Berberských lvů nebo opičí show, ale diváci se mohou těšit také na nový přírustek, lva Cézara a pod šapitó se bude také zpívat. Toto je nový prvek, který se letos pod šapitó cirkusu objevuje. V době přestávky mezi první a druhou polovinou programu se bude v manéži živě za účasti účinkujících z programu a za doprovodu hudebních nástrojů zpívat různé písně s tématikou cirkusu. Tak uvidíme jak tento netradiční prvek diváky zaujme. Program cirkusu Carini můžete vidět ve Vsetíně u zimního stadionu Na Lapači dnes, zítra a v sobotu od 17 hodin a představení pak bude k vidění v neděli od 11 hodin.

Menší české cirkusy na turné v Polsku 8. srpna 2011

Zatím co velké cirkusové podniky jako Aleš nebo Humberto, se letos rozhodli zvolit turné na Slovensku, malé České podniky se vydali na opačnou stranu do sousedního Polska. V těchto dnech v malých Polských městech hostují hned dva cirkusy. Jedním z nich je cirkus Paulina česko - polské rodiny Palduszeiv. V programu tohoto cirkusu ve kterému účinkují pouze tři lidé můžete vidět například drezůry pony, nebo třeba lam a hadů. V těchto dnech cirkus hostuje v Polském Sazku. Dalším českým cirkusem v Polsku je šapitó šestičlenné skupiny Magic Kellner, v tomto představení můžete vidět především kouzelnická a ilusionistická čísla všeho druhu.

Cirkus Berosin hostuje na Vysočině 6. srpna 2011

Nový český cirkus Berosini, který vznikl teprve v loňském roce pod vedením Ferdinanda Berouska se v těchto dnech představili na svém hostování na Vysočině. V programu mohou diváci vidět drzůry poníků, psů, koz a holubů. Velmi zábavná je také drezůra kačen a opice, která se objevuje v programu letos poprvé. Z řad akrobatů a ratistů se v programu představí akrobacie v krychli, hula -hop a nově také akrobacie na vzdušných šálách. Nebude chybět ani skupinové žonglování a samozřejmě veselý klaun. Dnes má cirkus premiéru v Novém Městě na Moravě kde ho můžete vidět dne od 17:30 a zíra v 11 hodin. Potom se cirkus přesouvá do Žďáru nad Sázavou, kde bude hostovat od 9.8 - 11.8 2011. Fotografie cirkusu Berosini najdete v našem fotoalbu 2011

Louis Knie & Elmar Kretz přivážejí Aquamanege 5. srpna 2011

Už dnes večer mohou diváci ve městě Lorrach na Německo - Švýcarských hranicích poprvé vidět premiéru úplně nové show která je dost netradiční i na Evropské poměry. Představte si, že jdete do cirkuaquamanege.jpgsu, v první polovině programu sledujete nádhernou cirkusovou show na Evropské úrovni plnou artistů, akrobatů, klaunů a velkých drezůr zvířat. Po přestávce se ovšem stane něco neuvěřitelného! Pod šapitó je najednou místo tradiční manéže obrovský bazén a v něm 150.000 litrů vody. Bazén je navíc plný různých fontán a vodotrysků a celá druhá polovina programu se odehrává uvnitř tohoto bazénu. Tak přesně toto se vám může stát pod šapitó Cirkusu Louis Knie. Ředitel cirkusu Louis Knie junior se totiž spojil s cirkusovým umělcem Elmarem Kretzem, vlastníkem největší evropsé mobilní vodní show. Celé to funguje poměrně jednoduše voda je umístěna v záložní nádrži za cirkusovým šapitó a do bazénu ji přečerpají čtyři čerpadla přibližně za 10 minut, na postavení samotného bazénu uprostřed cirkusového šapitó se podílí asi 15 lidí. Tato kombinace klasického cirkusu a vodní show teď utvoří něco absolutně netradičního a ojedinělého! O to dostat vodní arénu pod cirkusové šapitó se pokoušel v 90. letech také František Janeček. Jeho bazén měl ale kapacitu "pouze 15 - 60 tisíc litrů vody".

Švýcarský národní cirkus Knie ve 3D 30. července 2011

To že moderní technologie pronikají i do tak tradičního prostředí jako je cirkus už dnes není žádné tajemství. Webové stránky, profil na facebooku nebo videoprojekce při představení má už dnes každý lepší cirkus, ale Švýcarský národní cirkus Knie jde ještě dál. V představení totiž využívá moderní technologii 3D kteou známe spíše z kina. V cirkuse se objevil 15 členný tým odborníků společnosti Encore kteří v prostoru šapitó a kolem cirkusu nainstalovali několik kamer které snímají představení. Divákům pak stačí mít nasazeny speciální brýle a mohou tak sledovat například umělce na laně, nebo drezůru slona která se odehrává přímo před vašim obličejem. A jak říkají zástupci cirkusu první výsledky jsou opravdu úžasné.

Cirkus Bob Navarro King v Táboře 28. července 2011

Včera odehrál svoje premiérové představení v Táboře nový cirkus Bob Navarro King. V jeho programu se představí více než tři desítky zvířat včetně drezůry Kladrubských koní. Hlavní atrakcí však je jedna z největších drezůr 12 somálských lvů v Evropě. V programu můžete vidět účinkující z České republiky, Itálie, Rumunska a Ruska. dsc00133.jpg Mezi nimi je také žonglér na jednokolce Josef Wertheim, který byl nedávno zapsán do České Guinessovy knihy rekordů, když dokázal na extrémně vysoké jednokolce po dobu 3,74 sekund žonglovat se třemi kužely. Jednokolka přitom měla od země po sedlo výšku 315 cm. Mezi dalšími účinkujícími uvidíte také akrobacii na perských tyčích, hula - hop, akrobacii na vysuté hrazdě a další. Cirkus Bob Navarro King hostuje v Táboře až do neděle. Ve všední dny se přestavení konají v 17:30, v sobotu v 16:00 a v neděli v 11 hodin. Fotografie cirkusu King z Tábora naleznete v našem fotoalbu 2011. Omlouváme se za jejich sníženou kvalitu jsou foceny mobilním telefonem.

V posledních dnech se ale kolem cirkusu objevila i nepříjemná aféra. Jak si všimli někteří fanoušci a jak můžete vidět také na našich fotkách, cirkus King na svých poutačích kromě svých plakátů používá také reklamu konkurenčního cirkusu Humberto od kterého se letos oddělil, to je velmi matoucí a můžeme to také vnímat jako klamavou reklamu.

Cirkus Romanza od zítřka v Prešově 26. července 2011

Český cirkus Romanza pokračuje ve svém Slovenském turné. Zítra začíná premiéra na jeho další zastávce v Prešově v prostoru při Astorii a to: ve všední dny od 18:30 hodin, o víkendech pak odehraje dvě představení ve 15:00 a v 18:30 hodin. Cirkus přiváží show s názvem NO LIMITS ve které se prezentují umělci nejen z Čech, ale také Finska a dalších zemí. Vrcholem programu je pak jízda motorkářů v ocelové kouli smrti. V programu však stále zůstávají také legendární provazochodecká vystoupení, žongléři, balancéři a také klauni. Těšit se také můžete na drezůry menších zvířat. Cirkus v Prešově hostuje až do 2. srpna 2011. Další turné pak bude následovat v Košicích. Na našem webu se můžete podívat na fotky cirkusu z loňského roku, které nafotil profesionální fotograf Mário Bočák, fotky jsou na našem webu zveřejněny s jeho písemným svolením a je zakázáno je kopírovat. Fotky najdete zde.
 

Cirkus Roncalli se představí v Rakousku 23. července 2011

Když v roce 1976 poprvé svoji show odehrál Německý cirkus Roncalli bylo to splnění velkého dětského snu současného ředitele a majitele cirkusu Berndharda Paula. A možná ani on si tenkrát nepomyslel, že o 35 let později v roce 2011 cirkus bude mít na kontě již více než 15 milionů lidí, kteří viděli jeho show a stane se velkým pojmem nejen v Německu, ale po celém světě. A právě letošní show si cirkus Roncalli připomíná malé výročí 35. let od historicky první sezóny. Pro tuto událost si v cirkuse připravili velkou mezinárodní show se kterou sklízeli úspěchy ve městech po celém Německu. Na druhou polovinu sezóny se vlak s cirkusem Roncalli přesunul do Rakouska kde se představí poprvé dnes večer v Salzburgu, a bude zde hostovat až do 14. srpna 2011. Další města pak budou Vídeň od 13. září do 20. října 2011, Graz 25. října - 13. listopadu a poslední štace bude v Linzu od 18. listopadu do 10. prosince 2011.

Cirkus Arlet odehrál premiéru v Třebíči 22. července 2011

Dnes odpoledne se poprvé představil nový Český cirkus Arlet ředitele Jana Aleše mladdsc03544.jpgšího v Třebíči. Hlavním tahákem tohoto cirkusu který vznikl teprve letos oddělením od cirkusu Andres je vystoupení 7 šelem – bengálských tygrů a afrických lvic. Dále můžete v programu vidět smýšenou drezůru exsotických zvířat oslů, lam a uherského skotu. Pod šapitó se také představí Rolla rola show, akrobacii na vertikálním laně, magic show a nechybí ani veselý klaun. Cirkus v Třebíči můžete vidět ještě zítra v 18 hodin a poslední představení se pak uskuteční v neděli v 11 hodin. Fotky cirkusu Arlet z Třebíč naleznete v našem fotoalbu 2011.

Cirkus Williams znovu kráčí světem 21. července 2011

Mnozí z fanoušků cirkusů, si jistě ještě vzpomenou na velkou tradici rodiny Janečkových kteří pod značkou Cirkus Williams ještě se synem Eduardem brouzdali náměstí měst a obcí nejenom v Česku, ale také na Slovensku na přelomu tisíciletí. Pod velkým cirkusovým stanem jste tenkrát mohli vidět poměrně stylový 1.jpgprogram a jedním z jeho vrcholů určitě byla ekvilibristika v podání právě Eduarda Janečka. Od těch dob se ale hodně změnilo, syn Eduard společně se svojí ženou si založili vlastní podnik Cirkus Eduardo a cirkus Williams se na nějaký čas odmlčel. V loňském roce se ale rodiče Eduarda Janečka, Vilém a Eliška rozhodli podnik obnovit a cirkus se chvíli pohyboval na Slovensku. Z roku 2009 jsou také fotky které naleznete zde.Cirkus dnes se svým malým šapitó navštěvuje hlavně malá města a vesnice a vtěchto dnech se znovu objevil v Čechách. A i když program rozhodně nedosahuje úrovně na které byl na přelomu tisíciletí, (dnes už tedy nic pro cirkusové kritiky). To, ale nemění nic na tom, že i dnes v představení rozdává radost. Podívat se a možná i s trochou nostalgie zavzpomínat na zašlou slávu cirkus si v těchto dnech můžete v okolí Jindřichova Hradce. Foto: Martin Markech

Velká reportáž o cirkusových pověrách 19. července 2011

Dnes jsem na našem webu zveřejnili další z řady studií z cirkusového prostředí, jejichš autorem je entomolog, folklorista, a fanouška cirkusů mgr. Pavla Vaculík. Jedná se přitom o pokračování celé řady minulých úspěšných prací, jako byly studie o cirkusových klaunech nebo cirkusech v 19. století. Tentokrát se autor zabývá tradicemi, pověrami, a různými psanými i nepsanými doporučeními, které se v cirkusáckém prostředí tradují mnohdy i několik staletí. Tato práce je na našem webu zveřejněna s písemným svolením autora. Děkujeme. Článek najdete v sekci reportáže.

Cirkus Charles Knie u našich hranic 3. července 2011

Cirkus Charles Knie odehrál svoji slavnostní premiéru v Německém Passau kde bude hostovat až do 6. června 2011 a přiváží programe Cesta kolem světa, který představil už minulý rok. I v Passau se předstatví už známá se155486_10150096350917392_129210917391_7234460_4360971_n.jpgstava účinkujících v čele z ředitelem cirkusu Saschou Melnjakem, který zasedl také v porotě letošního ročníku Cirkus Cirkus. V programu cirkusu se představí také další známý z letošního ročníku festivalu skupina akrobatů na kolečkových bruslích skupina Nistorov z Itálie . Dále se v programu prezentuje třeba uznávaný drezér šelem Alexander Lacey, zůstává show s lachtany a ani letos nechybí české duo Dany a Denisa kteří v manéži prezentují "Pas de deux" Program letos doplnil klaun André ze Švýcarska a akrobacie na vzdušných šálách v podání Duo Jungle. Celou show doprovází už tradiční hudební orchestr, který doplňuje show balet. Passau se přitom nachází asi 150 km od Českých Budějovic. Po Passau se cirkus přesune do Landshutu, kde bude hostovat od 8. - 13. července 2011. Fotky tohoto cirkusu z loňského roku najdete také v našem fotoalbu

První fotky cirkusů z Velké Británie 1. července 2011

Dnes si školáci uživají první den letních prázdnin a na našem webu vám dnes přinášíme první část fotografií cirkusů z Velké Británie. velka-britanie.png Pořídil je můj kamarád, fanoušek cirkusů a žonglér Milan Ošmera v letech 2007 - 2009. Všechny fotografie jsou na našem webu publikovány s jeho svolením. Dnes vám přinášíne 20 fotografií z roku 2007, najdete zde například fotky Cirkusů: Royalle, Billy Smarts legendárního Britského cirkusu Zippos a dalších. Další fotky budou na našem webu zveřejňovány v průběhu prázdnin. Fotky najdete ve fotoalbu zahraničních cirkusů.

Cirkus Humberto skončil pod vodou 25. června 2011

Cirkus Humberto se v těchto dnech na svém Slovenském turné zastavil do Spišské Nové Vsi, kde se fanouškům představil po dlouhých 20 letech. A come back to byl vskutku fenomenální. 260180_218903574817072_100000922921132_628046_150482_n.jpg Při představeních šapitó praskalo ve švech a umělci se dokonce dočkali standing ovation. Hostovaní cirkusu, ale trochu znepříjemnil fakt, že se včera v noci nad městem prohnal obrovský liják a šapitó na několik hodin skončilo pod vodou. Dnešní představení tak muselo být odloženo až na zítra. Toto představení tak proběhne zítra v 11 hodin. Podobně přitom cirkus dopadl v loňském roce v Plzni, kdy ho také zasáhl přívalový déšť. Po této deštivé štaci se cirkus přesune do Popradu kde bude hostovat od 29.6 - 3.7 2011. Foto: Facebook cirkusu Humberto.

 

 

Další stránka